Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) είναι η πιο απλή, γρήγορη, ανώδυνη και οικονομική καρδιολογική εξέταση που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών της παλλόμενης καρδιάς.

Η εξέταση γίνεται με την τοποθέτηση ειδικών «καλωδίων» που το μεταλλικό τους άκρο (ηλεκτρόδιο) σταθεροποιείται στο δέρμα με ένα ανώδυνο μηχανισμό «βεντούζας».

Συνολικά χρησιμοποιούνται δέκα ηλεκτρόδια (στα άνω και κάτω άκρα καθώς και στο θωρακικό τοίχωμα). Κάθε ένα από τα ηλεκτρόδια “βλέπει” την καρδιά από την δική του οπτική γωνία.

Συνήθως η εξέταση δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά.

Υπερηχογράφημα (triplex) καρδιάς

Τί είναι το Triplex καρδιάς

Πρόκειται για μία σύγχρονη, απλή και μη επεμβατική καρδιολογική εξέταση ικανή να σώζει εκατομμύρια ζωές καθημερινά, εντοπίζοντας πιθανή καρδιαγγειακή νόσο ή ανωμαλία.

Το υπερηχοκαρδιογράφημα (ή αλλιώς Triplex Καρδιάς όπως ονομάζεται) αποτελεί σημαντική ιατρική εξέταση που πραγματοποιείται από καρδιολόγο με σκοπό τη μελέτη της δομής και της λειτουργίας της καρδιάς.

 

Πότε διενεργείται

Η εξέταση παραγγέλνεται από τον ιατρό όταν υπάρχει υποψία για παρουσία καρδιαγγειακής πάθησης.

Όταν αναφέρεται συμπτωματολογία όπως ο πόνος στο στήθος, η δύσπνοια, η ταχυκαρδία ή απώλεια αισθήσεων, αποτελεί πολύτιμη εξέταση για τη διάγνωση πιθανής νόσου.

Είναι επίσης χρήσιμη εξέταση για την τακτική παρακολούθηση ασθενών με καρδιοπάθεια, καθώς και για τον προληπτικό έλεγχο ατόμων που πρόκειται να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.

 

Πώς πραγματοποιείται

Το Triplex καρδιάς πραγματοποιείται στο ιατρείο του καρδιολόγου σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο με χαμηλό φωτισμό.

Δε χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία πριν από την εξέταση, αλλά θα σας ζητηθεί να βγάλετε τα ρούχα σας από τη μέση και πάνω και να ξαπλώσετε ανάσκελα ή στο αριστερό πλάι.

Χρησιμοποιείται ένα ειδικό ζελέ στο θώρακα που βελτιώνει τη μετάδοση των υπερηχητικών κυμάτων.

Ο ιατρός μετακινεί ένα μορφοτροπέα πάνω στον θώρακα στην περιοχή όπου απεικονίζεται η καρδιά σας. Παρόλο που είναι μια αναίμακτη και συνήθως ανώδυνη τεχνική, ο μορφοτροπέας πρέπει να πιέζεται στο θώρακα. Αυτή η πίεση μπορεί να είναι λίγο ενοχλητική, ειδικά πάνω από τα θωρακικά πλευρά. Ο μορφοτροπέας συνδέεται με ένα καλώδιο στην οθόνη και σε άλλα ηλεκτρονικά συστήματα.

Ο ιατρός θα σας ζητήσει να εκπνεύσετε και να κρατήσετε την αναπνοή σας γιατί ο αέρας στους πνεύμονες μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της εικόνας. Ο ιατρός θα μετακινήσει το μορφοτροπέα σε διάφορα σημεία του θώρακα για να δει την καρδιά από διαφορετικές γωνίες.

Η εξέταση διαρκεί από 15 λεπτά μέχρι και περισσότερο από μία ώρα, ανάλογα με το καρδιαγγειακό ιστορικό του εξεταζόμενου και το τι θέλει να εντοπίσει ο γιατρός.

Δοκιμασία κόπωσης

Η δοκιμασία κόπωσης αποτελεί την πιο απλή και αναίμακτη διαγνωστική μέθοδο για την ανίχνευση και παρακολούθηση της ισχαιμίας του μυοκαρδίου οφειλόμενης κυρίως σε στεφανιαία νόσο.

Η δοκιμασία κόπωσης γίνεται συχνά για να διαφωτίσει το γιατρό σε περίπτωση ανεξήγητων πόνων του ασθενούς στο στήθος.

Επίσης, για να ξέρει ένας ασθενής πόσο αντέχει η καρδιά του στην άσκηση όταν έχει προηγηθεί κάποια καρδιολογική επέμβαση.

 

Η διαδικασία της εξέτασης

Αφού ο εξεταζόμενος συνδεθεί με τα καλώδια, λαμβάνεται ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα σε ύπτια θέση, σε όρθια θέση και σε υπεραερισμό (ζητούμε από τον εξεταζόμενο να πάρει για λίγο γρήγορες και βαθιές ανάσες). Κάθε φορά που παίρνεται ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα γίνεται και μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Στη συνέχεια ο εξεταζόμενος ανεβαίνει στον κυλιόμενο τάπητα.

Προετοιμασία πριν τη δοκιμασία κόπωσης

Αποφυγή γεύματος και καπνίσματος δύο ώρες προ της δοκιμασίας.
Αποφυγή καφέ ή αλκοόλ τουλάχιστον 6 ώρες προ της δοκιμασίας.
Άνετα ρούχα και παπούτσια κατάλληλα για σχετικά έντονο περπάτημα.

Γιατί γίνεται η δοκιμασία κόπωσης

Η στεφανιαία νόσος στα αρχικά της στάδια μερικές φορές δεν προκαλεί ενοχλήματα στον ασθενή. Γι’ αυτόν τον σκοπό πραγματοποιείται η δοκιμασία κόπωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας λόγω της σωματικής άσκησης η καρδιά αναγκάζεται να ανταπεξέλθει σε δυσκολότερο έργο απ’ ό,τι στην καθημερινή ζωή.

Έτσι, εφόσον πράγματι υπάρχει στεφανιαία νόσος, αποκαλύπτεται η αδυναμία της καρδιάς να εκτελέσει το έργο που της ζητείται, γεγονός που γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή, ο οποίος εμφανίζει στηθάγχη (δηλαδή χαρακτηριστικό πόνο στο στήθος που δηλώνει στεφανιαία νόσο) ή άλλα συμπτώματα ισχαιμίας, ή/και από τον γιατρό, που βλέπει σταδιακά να μεταβάλλεται το ηλεκτροκαρδιογράφημα καθώς συνεχίζεται η άσκηση και να γίνεται από φυσιολογικό παθολογικό.

Holter ρυθμού 24ώρου έως & 7ημέρου

Το Holter ρυθμού είναι μία ηλεκτρονική συσκευή, μικρών διαστάσεων , που καταγράφει το ηλεκτροκαρδιογράφημα του εξεταζόμενου για 24 ώρες έως και 7 ημέρες, σε συνθήκες καθημερινής δραστηριότητας.

Τί είναι το Holter ρυθμού

Πρόκειται για ηλεκτρονική συσκευή μικρού μεγέθους, από την οποία εξέρχεται μια δεσμίδα 5 καλωδίων τα οποία καταλήγουν στους αντίστοιχους ακροδέκτες. Οι τελευταίοι με ειδικά αυτοκόλλητα προσαρμόζονται σε συγκεκριμένες θέσεις στο θώρακα του ασθενούς. Η συσκευή με μία ειδική ζώνη προσδένεται στη μέση συνήθως του ασθενούς. Ο ασθενής, με τη συσκευή να καταγράφει το ηλεκτροκαρδιογράφημά του, πραγματοποιεί τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Πότε χρειάζεται

Σε περίπτωση αρρυθμιών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα παλμών, ζάλη, ατονία, σκοτοδίνη, λιποθυμικό επεισόδιο.

Στη διερεύνηση εγκεφαλικών επεισοδίων – αιφνιδίου θανάτου.

Για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας αντιαρρυθμικών και βραδυκαρδιακών φαρμάκων.

24ωρη καταγραφή αρτηριακής πίεσης (Holter πίεσης)

Πρόκειται για ένα φορητό ηλεκτρονικό πιεσόμετρο το οποίο μετράει κάθε μισή ώρα συνήθως την αρτηριακή πίεση του ασθενή και έχει το πλεονέκτημα ότι όλες οι μετρήσεις καταχωρούνται αυτόματα σε ένα ειδικό «καταγραφικό», επιτρέποντας την ανάλυση στο ιατρείο. Αποτελείται από την περιχειρίδα και από μία συσκευή καταγραφής των τιμών της αρτηριακής πίεσης, που φοράει ο ασθενής συνήθως στην ζώνη του.

Πότε συστήνεται η χρήση του

  • Το Holter πίεσης συστήνεται όταν υπάρχει:
  • Υποψία παρουσίας υπέρτασης της λευκής μπλούζας (δηλαδή αυξημένες τιμές στο ιατρείο σε σχέση με αυτές εκτός ιατρείου).
  • Υποψία παρουσίας συγκαλυμμένης υπέρτασης (δηλαδή αυξημένες τιμές εκτός ιατρείου σε σχέση με αυτές εντός του ιατρείου).
  • Σημαντική μεταβλητότητα της πιέσεως στο ιατρείο στην ίδια ή σε διαφορετικές επισκέψεις.
  • Ορθοστατική υπόταση.
  • Υποψία παρουσίας προεκλαψίας στις έγκυες γυναίκες.
  • Υπόνοια νυκτερινής υπέρτασης ή απουσία νυχτερινής πτώσης (πχ. άπνοια ύπνου, νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης).
  • Ανάγκη για τροποποίηση και βελτιστοποίηση της αντιϋπερτασικής αγωγής που χορηγούμε.

Triplex καρωτίδων

*** Μέσω ΕΟΠΥΥ με παραπομπή σε ακτινολογικό κέντρο.
Χρήσιμη εξέταση τόσο για την διαστρωμάτωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, όσο και για διερεύνηση συμπτωμάτων (νευρολογικών) ή σημείων (φύσημα) ενδεικτικών με στενωτικές βλάβες στα συγκεκριμένα αγγεία.

Triplex κοιλιακής αορτής

*** Μέσω ΕΟΠΥΥ με παραπομπή σε ακτινολογικό κέντρο

Χρήσιμη εξέταση σε άτομα αυξημένου κινδύνου (π.χ. οικογενειακό ιστορικό, άνδρες, >65ετών, κάπνισμα, υπέρταση, αθηροσκλήρωση) ή με συμπτώματα ή σημεία πιθανού ανευρύσματος κοιλιακής αορτής.

Triplex άλλων αγγείων (αρτηριών/φλεβών)

***Μέσω ΕΟΠΥΥ με παραπομπή σε ακτινολογικό κέντρο

Αναλόγως των ενδείξεων μπορεί να γίνει παραπομπή (ΕΟΠΥΥ) για υπερηχογραφική μελέτη (Triplex) σε άλλες αρτηρίες όπως νεφρικών
αρτηριών, λαγονίων, κάτω άκρων, ή/και σε φλέβες όπως κάτω άκρων (θρόμβωση).

Triplex θωρακικής αορτής

Μελέτη της θωρακικής μοίρας της αορτής (ανιούσα, αορτικό τόξο, κατιούσα θωρακική αορτή) για πιθανή διάταση, ανεύρυσμα ή διαχωρισμό. Η εξέταση ενσωματώνεται συνήθως στο υπερηχογράφημα καρδιάς.

Σπινθηρογράφημα Μυοκαρδίου (“Θάλλιο”)

***Μέσω ΕΟΠΥΥ με παραπομπή σε αξιόπιστα και έγκυρα Ιατρικά Κέντρα
Η εξέταση χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ή παρακολούθηση της στεφανιαίας νόσου, της νόσου δηλαδή εκείνης που αφορά την ελλιπή αιμάτωση της καρδιάς. Στόχος είναι η ανίχνευση ισχαιμίας στο μυοκάρδιο στην ηρεμία ή στην άσκηση, όταν και οι απαιτήσεις του μυοκαρδίου είναι περισσότερες.

Ο εξεταζόμενος υποβάλλεται σε δοκιμασία κοπώσεως επί κυλιόμενου τάπητα και εν συνεχεία, κατόπιν χορήγησης του φαρμάκου, ελέγχεται η αιμάτωση του μυοκαρδίου. Ακολουθούν επαναληπτικές λήψεις 3 ώρες μετά, προκειμένου να εκτιμηθεί η αιμάτωση της καρδιάς και στην ηρεμία.

Σε περίπτωση που ο εξεταζόμενος εμφανίζει κινητικά ή άλλα προβλήματα που καθιστούν δυσχερή ή αδύνατη τη δοκιμασία κοπώσεως επί κυλιόμενου τάπητα, η κόπωση πραγματοποιείται φαρμακευτικά με ενδοφλέβια χορήγηση ειδικού φαρμάκου, της διπυριδαμόλης.